Vyberte možnost Stránka

Pravidla zimní jízdy: uberte plyn, dodržujte odstup, nebrzděte prudce

Pravidla zimní jízdy: uberte plyn, dodržujte odstup, nebrzděte prudce
Rate this post

Ráno se modlíte, abyste nastartovali vymrzlé auto, pak oškrábete skla a vyrážíte do mlhy, břečky, v horším případě na náledí. Léto na silnicích definitivně skončilo, a tak je dobré připomenout si pár zásad, jak jezdit v zimním období. Základem je pochopitelně důkladná kontrola auta před zimou, doplnění zimních kapalin, dobití či výměna baterie a samozřejmě přezutí na zimní pneumatiky. Druhou zásadou je zvýšená opatrnost. Jeďte raději pomaleji, protože vždy je lepší přijet o chvíli později než vůbec.

V létě nasednete, otočíte klíčkem a vyrážíte, v zimním období je ranní odjezd složitější. Takřka každodenním rituálem je škrábání skla. Zvládnete to rychleji, když nastartujete auto, zapnete zahřívání zadního skla a pustíte vzduch na přední. Použít se dají i rozmrazovací spreje, proti mlžení skla zevnitř pomůže speciální utěrka. Pokud se vám přední sklo nechce škrábat vůbec, zkuste na něj dát přes noc izolační fólii.

Soustřeďte se na jízdu

Když máte auto připravené a vyjíždíte do ranní mlhy, nepoužívejte dálková světla. Osvětlujete jimi sami sebe, a ještě oslníte řidiče, který jede proti vám. Mlhovky rozsviťte až v případě, kdy je mlha hustší. Jejich ostré světlo je nepříjemné pro ostatní řidiče. Udržujte bezpečnou vzdálenost od aut před vámi. Nenadálé brzdění je v mlze poměrně pravděpodobné a riziko karambolu se tím zvyšuje. Samozřejmostí by mělo být, že se plně soustředíte na jízdu a nepíšete během ní esemesky a netelefonujete.

Pozor na aquaplaning

Pravidlo o zvýšené opatrnosti platí i pro jízdu v dešti. Při nájezdu ve vyšší rychlosti do kaluže vás může překvapit aquaplaning, pokud už se vám to stane, nepokoušejte se to zachránit prudkým brzděním. Sešlápněte spojku, uberte plyn a držte pevně volant. Asi nejhorší, co vás může potkat v zimním období, je náledí. Pokud musíte vyjíždět, zachovávejte maximální možný odstup od auta před vámi. Když už dostanete smyk, točte volantem ve stejném směru, jakým klouže zadní část vozu. Nikdy nesundávejte ruce z volantu a nešlapejte na brzdový pedál, mohla by se zablokovat kola.

Sjednejte si dobrou pojistku

Myslete na to, že k nehodě může dojít, i když budete jezdit opatrně. Proto je dobré mít sjednané kvalitní havarijní pojištění a povinné ručení, která pokryjí rizika spojená s nehodou a ochrání vás před nepříjemnými a mnohdy velmi vysokými finančními výdaji.

O autorovi

redaktor

O všem možném pro Vás píše tým z internetového magazínu www.muzskystyl.cz

O nás

 

MužskýStyl.cz už od roku 2013 pravidelně přináší novinky ze světa pánské módy, oblékání, vztahů a žen, zdraví a sportu, dobrého jídla a pití, zábavy, bydlení, financí a další zajímavá témata, která každému správnému gentlemanovi nesmí uniknout. Mužský styl udává styl, trendy tak, abysme my chlapi šli s dobou, která se mění ze dne na den. Avšak my jdeme s dobou a nic nás nezastaví!






Chceš moderní hodinky s chytrými funkcemi? Stylové Apple Watch SE 2022 jsou tu pro tebe!

Styloví muži, potřebují občas vypadnout s partou a strávit volný víkend někde na chatě. Ideální příležitost na pánskou jízdu je podzimní vinobraní. Skvělou párty zažijete, když si najdete ubytování na Jižní Moravě v pěkném vinném sklípku, kde se dobře najíte, pobavíte a navíc otestujete kvalitní vínka při degustaci. Pokud vinobraní nestihnete, rezervujte si chaty na Silvestra, kde s partou oslavíte příchod nového roku a k tomu si v případě vhodných sněhových podmínek výborně zalyžujete.