Vyberte možnost Stránka

Jak zpracovat houby?

Jak zpracovat houby?
Rate this post
!AdSense – before content



Přinášíme vám několik skvělých tipů, jak zpracovat a bezpečně uchovat houby až do další houbové sezóny.

Pokud si sebou nesete z každé návštěvy lesa košík plný hub, brzy budete řešit, jak to množství zpracovat.

 

5 jednoduchých způsobů, jak zpracovat čerstvé houby

 

1. Sušení

Očištěné houby nekrájejte na plátky o šířce 3 mm a ty pak nechte usušit. Sušit můžete v sušičce nebo na plátech se sítí umístěných v tmavém prostředí a v průvanu. Dobře usušené houby se lámou, neohýbají.

Usušené houby je třeba uzavřít do sklenic, v plátěných sáčcích rychle plesnivý a ztrácejí chuť i vůni.

Sušené houby mají trvanlivost okolo jednoho roku. Po zalití horkou vodou je lze využít do polévek, omáček, masových směsí.

 

2. Zamrazení

Před zamrazením, je třeba houby očistit, pokrájet a také podusit na másle v hlubší pánvi nebo v mikrovlnné troubě. Poté je nutné houby zchladit, dát do vhodných sáčků nebo plastových dóz a následně zamrazit.

Houby vydrží chutné po dobu 6 měsíců. Během této doby je možné používat houby do polévek, omáček, nebo pro klasickou smaženici.

Pozor si dejte na neopracované lišky, ty během zamrazení zhořknou.

 

3. Zavaření v octě

Malé houby nejdříve uvařte v nálevu po dobu 20 minut. Nálev si připravte z litru vody, přidejte lžíci soli, nového koření, pepře, bobkového listu. V druhém hrnci si připravte nálev druhý. Na ten budete potřebovat ¼ octu, ¾ litru vody, plnou lžíci soli, 50 g sukru, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko.

Houby nechte okapat a poté jimi naplňte sklenice určené k zavařování. Po naplnění zalijte připraveným nálevem s octem, pevně uzavřete a poté sterilujte 25 minut.

Houby vydrží až dva roky. Ideální jsou jako příloha k masovým pokrmům.

 

4. Houby ve vlastní šťávě

Houby nejdříve očistěte, nakrájejte a na hlubší pánvi opečte, dokud nepustí šťávu. Poté přikryjte pokličkou a nechte za občasného promíchání 20 minut dusit. Poté houby napěchujte do malých skleniček (sklenička by měla být po otevření celá spotřebovaná), zalijte šťávou z hub a sterilujte zhruba 50 minut.

Houby ve vlastní šťávě vydrží v chladu a temnu jeden rok. Lze je použít do omáček, polévek, k masu, omelet atd.

 

5. Pasta z hub

Očištěné houby nejdříve pokrájejte a poduste v troše vody. Podušené houby rozmixujte a lehce zřeďte vodou a poté povařte na prudkém ohni. okořeňte solí, pepřem, kmínem. Houby by měly být ve výsledku v tekuté pastě. Tu nalijte do skleniček a zavřete a otočte dnem vzhůru.

Houbová pasta vydrží zhruba jeden rok, kdy jí můžete používat do omáček, polévek, nebo k dochucení všeho, v rádi ucítíte houbovou chuť.

 

Jak konzervujete huby vy?

!AdSense – after content



O autorovi

redaktor

O všem možném pro Vás píše tým z internetového magazínu www.muzskystyl.cz

O nás

 

MužskýStyl.cz už od roku 2013 pravidelně přináší novinky ze světa pánské módy, oblékání, vztahů a žen, zdraví a sportu, dobrého jídla a pití, zábavy, bydlení, financí a další zajímavá témata, která každému správnému gentlemanovi nesmí uniknout. Mužský styl udává styl, trendy tak, abysme my chlapi šli s dobou, která se mění ze dne na den. Avšak my jdeme s dobou a nic nás nezastaví!






Chceš moderní hodinky s chytrými funkcemi? Stylové Apple Watch SE 2022 jsou tu pro tebe!

Styloví muži, potřebují občas vypadnout s partou a strávit volný víkend někde na chatě. Ideální příležitost na pánskou jízdu je podzimní vinobraní. Skvělou párty zažijete, když si najdete ubytování na Jižní Moravě v pěkném vinném sklípku, kde se dobře najíte, pobavíte a navíc otestujete kvalitní vínka při degustaci. Pokud vinobraní nestihnete, rezervujte si chaty na Silvestra, kde s partou oslavíte příchod nového roku a k tomu si v případě vhodných sněhových podmínek výborně zalyžujete.