Vyberte možnost Stránka

Čaj nepomáhá jen s nachlazením

Čaj nepomáhá jen s nachlazením

Při škrábání v krku nebo rýmě téměř automaticky sáhneme po horkém čaji. Jeho skvělou chuť si však  díky moderním technologiím můžeme vychutnat kdykoli, nejen, když jsme nemocní.

Čajovník i ovoce

Obrovský výběr druhů, příchutí i možností přípravy dělá z čaje velmi univerzální nápoj, který milují lidé po celém světě. A i když bychom měli za čaj považovat pouze nápoj připravený z listů čajovníku, vžil se tento název i pro jakýkoli odvar či výluh bylin a ovoce. Ne všude se totiž daří čajovník pěstovat a proto se lidé naučili používat i jiné rostliny. Jeho cesta až do naší kuchyně je dlouhá, od sběru a zpracování až po přepravu potrubím k balicím linkám a expedici. Vybírat můžeme z jednodruhových čajů nebo připravených směsí, které jsou často kombinované také s kořením či ovocem. I tyto směsi, které mají předem stanovený poměr jednotlivých surovin, se rychleji a s minimem chyb připravují s využitím moderních technologií a potrubí z nerez oceli, které každou surovinu přivede k mísícím nádobám. Připravovat a vážit vše ručně by zabralo mnoho času a s největší pravděpodobností by nebylo možné uspokojit poptávku, která po čaji je.

Potrubím rychleji

Kdy a kdo přesně čaj připravil poprvé se neví informací o historii čaje je, na rozdíl od kávy, velmi málo. Předpokládá se , že už v dobách, kdy si lidé podmanili oheň, házeli do horké vody listy stromů a keřů, různé bobule, kořínky a rostliny, které našli a tento odvar popíjeli. Kroniky nesou spíše legendy než reálné informace, první zmínka o čaji se objevuje až v roce 350 v čínském slovníku. Do Evropy se čaj dostal až kolem roku 1610, v 17. století ho pila šlechta a teprve v 19. století se zakládaly čajové plantáže. V dnešní době nelze již spoléhat jen na lidské ruce, se sklizní i úpravou musí pomáhat stroje a další technologie. I potrubí je způsob, jak urychlit přepravu z jednoho konce výrobní haly na druhý, protože pokud by se vše mělo vozit na paletách a v pytlích, zabralo by to mnohonásobně více času.

Možná nás nikdy nenapadlo přemýšlet, jak dlouhou cestu musí čaj urazit než se dostane do našeho šálku a můžeme si ho vychutnat. Horký nápoj se využívá i na různé zdravotní neduhy, problémy s trávením, lepší usínání či naopak povzbuzení a vliv má i na naši náladu.

O autorovi

redaktor

O všem možném pro Vás píše tým z internetového magazínu www.muzskystyl.cz

O nás

 

Mužskýstyl.cz už od roku 2013 pravidelně přináší novinky ze světa pánské módy, oblékání, vztahů a žen, zdraví a sportu, dobrého jídla a pití, zábavy, bydlení, financí a další zajímavá témata, která každému správnému gentlemanovi nesmí uniknout. Mužský styl udává styl, trendy tak, abysme my chlapi šli s dobou, která se mění ze dne na den. Avšak my jdeme s dobou a nic nás nezastaví!




Styloví muži, potřebují občas vypadnout s partou a strávit volný víkend někde na chatě. Ideální příležitost na pánskou jízdu je podzimní vinobraní. Skvělou párty zažijete, když si najdete ubytování na Jižní Moravě v pěkném vinném sklípku, kde se dobře najíte, pobavíte a navíc otestujete kvalitní vínka při degustaci. Pokud vinobraní nestihnete rezervujte si chaty na Silvestra, kde s partou oslavíte příchod nového roku a k tomu si v případě vhodných sněhových podmínek výborně zalyžujete.