Vyberte možnost Stránka

Chcete zvýšit plat? Musíte si o to sami říct!

Chcete zvýšit plat? Musíte si o to sami říct!
Rate this post
!AdSense – before content



Od přechodu našeho státu na tržní hospodářství již uplynulo více než čtvrtstoletí, ale české mzdy stále ani zdaleka nedosahují úrovně mezd obvyklých v západní Evropě.

Obsah článku

Ustrašenost českých zaměstnanců

Jeden z hlavních důvodů, proč jsou mzdy u nás pořád tak nízké, spočívá v tom, že se bojíme si říkat o zvýšení platu. Sice často na platy nadáváme, ale o vyšší plat si šéfovi neřekneme. Zkrátka jsme v tomto příliš ustrašení. A když si o zvýšení platu neřekneme, tak je logické, že šéf nám ho sám od sebe nezvedne. Proč by to taky dělal, že? Z jeho pohledu jsme ochotní dělat za i stávající peníze, když mlčíme a nežádáme vyšší plat. O zvýšení platu si prostě musíme říct sami.

Pokud tedy jste dobrým zaměstnancem a nejste dostatečně finančně oceněni, rozhodně se nestyďte žádat lepší platové ohodnocení. Jen musíte předem promyslet argumenty a zvolit vhodnou dobu pro takovou žádost.

Relevantní argumenty

Při argumentaci se držte výhradně faktů, které se týkají práce. Například můžete argumentovat tím, co se vám povedlo, že některé věci děláte pro firmu i nad rámec vaší náplně práce a podobně.

Ale rozhodně se nesnažte na šéfa zapůsobit pomocí argumentů čistě osobního rázu („narodilo se mi dítě“, „chtěl bych si vzít hypotéku“… atd.). Tento typ argumentů většinou šéfy vůbec nezajímá.

Načasování žádosti

Nezapomínejme, že velmi důležité je, abychom žádost o zvýšení platu správně načasovali. Ideální je říct si o vyšší plat v době, kdy se firmě daří, nebo když se nám osobně v práci něco podařilo. Zároveň bychom si měli všímat i aktuálního psychického stavu šéfa – a zajít za ním ve chvíli, kdy je v dobré náladě.

Ale pozor, o zvýšení platu nikdy nežádejte v rychlosti někde na chodbě nebo mezi ostatními kolegy. Normálně si sjednejte s šéfem schůzku a v klidu to proberte v soukromí.

Pohrůžka odchodem

U mnohých zaměstnavatelů však nedosáhnete ničeho, pokud jim nepohrozíte odchodem ke konkurenci. Někdy to je jediná možnost, jak dosáhnout zvýšení platu. A je na vás, abyste se rozhodli, zda budete blufovat, nebo jestli si opravdu předem najdete jiné místo.

Obecně lze však doporučit neblufovat, budete jistější a přesvědčivější.

!AdSense – after content



O autorovi

redaktor

O všem možném pro Vás píše tým z internetového magazínu www.muzskystyl.cz

O nás

 

MužskýStyl.cz už od roku 2013 pravidelně přináší novinky ze světa pánské módy, oblékání, vztahů a žen, zdraví a sportu, dobrého jídla a pití, zábavy, bydlení, financí a další zajímavá témata, která každému správnému gentlemanovi nesmí uniknout. Mužský styl udává styl, trendy tak, abysme my chlapi šli s dobou, která se mění ze dne na den. Avšak my jdeme s dobou a nic nás nezastaví!






Chceš moderní hodinky s chytrými funkcemi? Stylové Apple Watch SE 2022 jsou tu pro tebe!

Styloví muži, potřebují občas vypadnout s partou a strávit volný víkend někde na chatě. Ideální příležitost na pánskou jízdu je podzimní vinobraní. Skvělou párty zažijete, když si najdete ubytování na Jižní Moravě v pěkném vinném sklípku, kde se dobře najíte, pobavíte a navíc otestujete kvalitní vínka při degustaci. Pokud vinobraní nestihnete, rezervujte si chaty na Silvestra, kde s partou oslavíte příchod nového roku a k tomu si v případě vhodných sněhových podmínek výborně zalyžujete.